Opgave 2:Microcosm
From Wau
Microcosm er udviklet på University of Southhampton og er et enkelt og fleksibelt åbent hypermediesystem implementeret i et utal af tredjepartsapplikationer. Grundideen med Microcosm var at gøre op med, at tredjepartsapplikationens viewer/editor skulle indeholde information omkring ankres position, hvilket gjorde det meget besværligt at integrere åbne hypermediesystemer. I stedet lå denne infomation i linkene, som var samlet i en ekstern linkdatabase.
[edit] Links
Der er flere typer af links i Microcosm. De vigtigste af disse typer er:
- Specific link: Denne type af link udgår fra ét specifikt sted i kildedokumentet.
- Local link: Denne type af link udgår fra alle steder i et specifikt kildedokument, hvor en tekststreng matcher den, der er angivet i linkets SourceSelection.
- Generic link: Denne type er den samme som et local link, men det opstår i ethvert dokument, hvor tekststrengen matcher.
De øvrige typer er text retrieval links og image links.
I tredjepartsapplikationen var der adgang til en Microcosm actionmenu, hvorigennem brugeren f.eks. kunne vælge at følge eller generere links.
[edit] Integrationsniveauer
Fleksibilitet og generel brugbarhed er nøgleord, når det gælder Microcosm. Tanken med dette hypermediesystem var, at det skulle kunne lade sig gøre at integrere det med en bred vifte af programmer. Det er derfor muligt at integrere Microcosm på flere niveauer. Var det ikke muligt at integrere det fulde system i den ønskede applikation, kunne man gå på kompromis med funktionaliteten og integrere en simplere version.
En fuldstændig integration betød, at alle Microcosms protokoller kunne understøttes af systemet. Disse protokoller omfattede opstart af dokumenter, som var den eneste protokol, der altid var påkrævet, idet man nødvendigvis skulle kunne åbne sit destinationsdokument. Desuden var der protokoller til visning af knapper og linkdekoration, start-op muligheder, tjek af linkintegritet og services til brugenes handlinger.
Mange programmer er fuldt integrerede med Microcosm via programmernes API eller et macrosprog, men hvor dette ikke har kunnet lade sig gøre, blev der brugt et proxy-program, en slags parasitprogram, der kunne håndtere kommunikationen med Microcosm. Dette proxy-program blev kaldt Universal Viewer (UV). Mange af de handlinger, en bruger kunne foretage via UV's action menu, svarede til dem i den fuldt integrerede version, men det var selvfølgelig ikke muligt at manipulere med teksten i dokumenterne. Dette betød at det ikke var muligt at håndtere specifikke tekststrenge, og derfor kunne man ikke gøre brug af specific links, men kun local og genreric links. Ligeledes betød det, at linkdekorationen i dokumentet manglede, og links blev i stedet vist i titelbaren. I det hele taget blev information til brugeren givet gennem UVs interface i stedet for at være en integreret del af dokumenterne, men langt hen ad vejen var det dog alligevel overensstemmende information og funktionalitet, der var tilgængelig i UV og den fuldt integrerede version, selv om det blev vist på forskellige måder.