EMG
From Vragen3bachsem2
LATEN WE ANDERS AFSPREKEN DAT GE OFWEL BEREDENEERT ANTWOORD OFWEL NIET.
"ik denk het wel" is dus geen antwoord maar spam, "jawel want omega = 2.pi.f, slide 3.4" is een tof antwoord, dank - kjelle
Very well, maar als ge niet alles zeker weet, maar die jongen toch al kunt voorthelpen moogt ge toch zetten wat ge zeker weet he - Tim
btw, als een vraag al beantwoord is, maar ge weet er wat meer over, gerust erbij zetten - Tim
Contents |
Cursus
- Vraag
Antwoord
- 3.13: Is de complexe permittiviteit van Diëlektrica ergens goed voor? Aansluitend: moeten we die verliestangens zelf opstellen, of krijgen we zo'n schoon grafiekske?
Verliestangens moet je wel zelf kunnen opstellen denkik, maar niet echt moeilijk toch?
- 4.9: Hoe komt men aan de vermogenbalans.
- 7.4: Hoe gaat gelle numeriek de snijlijn van die dingen bepalen? TI83 -> calc>intersect? Of een vettig newton rhapsontje uit de mouw schudden? ;)
-> gebruik beter de solver en 'gok' een waarde, anders moete zitten prutsen met uw venster, maar ik veronderstel dat hij zo geen numerieke dinges zal vragen, tis geen Analyse uiteindelijk
Ik zou denken dat em wel numerieke dingen vraagt, want in veel voorbeeldexamenvragen staat er 'reken dit ook numeriek uit'... Maar kdenk wel dat grafisch (met uw rekenmachien) genoeg is.
- 7 algemeen: Wanneer je bv moet zorgen dat enkel de TE2 mode kan propageren. Als je dat puur op basis van de cutoff-freq doet lijkt het mij dat TE1 ook doorkan?
Mja idd, als TE2 propageert zal TE1 dat ook doen. Ze bedoelen met die vraag ws dat TE2 de hoogste mode is?
- Waarvan komt anderzijds het verschil tussen de even en oneven modes.
7.6: tg(b_x*a/2) = (m-1)/2*Pi geldt enkel voor oneven m. een andere formule (met cotg) geldt voor even m.
- 2.17 laatste regel: je kan dat met die frequentieafwijking zowel analytisch als met Smith afleiden. Hoe met Smith?
Oefenzittingen
- Oefzitt2 Leidraad: Hoe doe je op een snelle manier een impedantietransformatie numeriek (dus niet met Smith-kaart). Dus eigenlijk het normaliseren: je hebt Yr = bla+bla2.j, hoe normaliseer je naar Y1 = 1+bla3.j . Ik heb de oplossing wel, maar waarom in godsnaam ;)
formuleke voor impedantie op plaats z toepassen: Z(z) = Z_c * (Z_r - j*tg(b*z))/(Z_c - j*tg(b*z)). Stel dat u shunt ding op z = -l staat, moet ge ervoor zorgen dat Re{Z_c/Z(-l)} = 1, en uit die vergelijking l halen. De shunt zelf moet dan lang genoeg zijn om Z(z) = 0 - j*(imaginair deel van Z(-l)), zodat de totale impedantie 1 + j*0 is.
- Leidraad op 8.19: Hoe beginnen we eraan?
R_r (stralingsweerstand) berekenen (staat op formularuim), dan dat invullen in rendement = R_r/(R_r+R_v) (R_v = verliesweerstand). Dit rendement weer is invullen in S = rendement*P_tot*Dz/(4*Pi*r^2) (Dz is hier 1,5*sin(theta)^2 want dipool). De juiste hoek theta invullen en ge hebt het ontvangen vermogen.
Als theta verandert (eerste uitbreiding) gewoon die invullen, als phi verandert (2e uitbreiding) verandert er niks, want Dz != f(phi).
Voor reflectie moet ge het faseverschil zien te bepalen (weglengte + Pi/2 door reflectie op geleider). Als het faseverschil mooi uitkomt (2*Pi) kunt ge de golven gewoon bij elkaar optellen, dus het vermogen verviervoudigt.
Examenvragen
- Examenvraag 1: Wat komen de L en de C erbij doen en hoe integreer je ze? Bv examenvraag 1 geeft een L en een C maar zonder gegevens daarover. Wat doe ik er dan mee?
In ieder geval zorgt L en C voor een complexe belasting, die ge moet gebruiken in u formulekes.
mogelijk antwoord 1: ge moet L en C gewoon als variabele beschouwen. Nogal onwaarschijnlijk want hij vraagt het numeriek uit te rekenen.
mogelijk antwoord 2: ge moet L en C afleiden uit de resonantiefrequentie f0, en die als variabele beschouwen (dan moet ge natuurlijk dat formuleke kennen of ter plekke afleiden ...).
mogelijk antwoord 3: ge moet f_0 afleiden uit de golflengte, en dan L en C uit de resonantiefrequentie.
Een ander probleem is dat ge ook een beta nodig hebt als fasesnelheid. En dit hangt af van e en u, die niet gegeven zijn. Dus het kan ook dat ge f0 moet afleiden uit de resonantiefrequentie, en dan de lichtsnelheid uitrekenen door f0 en de golflengte (aannemen dat u = u0).
Formularium
- 1-2: Vlak boven Smithkaart staan er uitdrukkingen voor CLG en R, wat is a en b daarin en voorwat dienen die uitdrukkingen?
Dat heeft met coax kabels te maken als ik mij niet vergis, en stellen de C,L,G,R waarden van de lijn per meter, zoals op 1.2 voor. a en b zijn de straal van de 2 binnenste delen.
Andere
Kijk zeker ook eens op www.examenhulp.be/3bach/emg/