Journalistutdanningene
From Homoproff
Når er det relevant at en person man omtaler er homofil? Hvordan omtaler man homofili? Hva bør en journalist vite om homofile? Kan en homofil journalist selv skrive om homofilisaken?
Dagbladets Marie Simonsen har sagt at ”Vi må helt klart ta selvkritikk på en del av det som har vært skrevet og ikke minst det som ikke har vært omtalt opp gjennom årene. Jeg mener for eksempel at vi begikk en urett mot Per-Kristian Foss da vi ikke omtalte hans samboerskap med Schibsted-direktør Jan-Erik Knarbakk. Foss hadde helt klart et habilitetsproblem i saker hvor Schibsted hadde økonomiske interesser. Hadde dette vært et heterofilt forhold, ville vi ha skrevet om det, men av redsel for å bli beskyldt for å bedrive outing, lot vi være å skrive om det. Dette er diskriminering, og i ettertid ser jeg at det var en feilvurdering.” (Sitert i Blikk sommeren 2005.)
Journalister bør ha såpass innsikt i komme ut-prosessen at de ikke ”outer” folk i utide. Og samtidig bør journalister vite såpass om heteronormativitet at de ikke bidrar til den unødig. Dersom man er mer forsiktig med å omtale homofiles hjemmeforhold enn heterofiles, kan det føre til at homofilien blir usynliggjort. (Man kan også tenke over: hvis man vil lage en koselig reportasje om første skoledag, er det da forstyrrende om barnet man intervjuer følges til skolen av sine to mammaer?)
”No journalist would cover a professional tennis match without getting an education in backhands, foot faults, player rankings and grand slams. But some reporters step into the world of lesbian, gay bisexual and transgender (LGBT) people without taking the time to know what they're reporting about.” (Randy Dotinga, NLGJAs Journalist Toolbox - http://www.nlgja.org/pubs/toolbox_intro.htm)
Vårt Lands Helge Simonnes har sagt at homofile journalister ikke bør skrive om homofilisaken. Dette kan være et greit eksempel å ta når man diskuterer hvilken distanse man må ha til stoffet for å være journalist. Kan man være kristen og skrive om kirkesaker? Enkelte aviser i USA krever at journalister oppgir sin egen seksuelle legning dersom de skriver saker om homopolitikk. I hvor stor grad bør leserne kjenne journalistene?
Journalister bør ofte tenke over hvilke ord man bruker på andre mennesker. På samme måte som man ikke bruker ”neger” uten å tenke seg nøye om, vil også ”soper” oppfattes nedsettende av mange – dette til tross for at ordet kan være i bruk innen gruppa selv.
Fairness is a key tenet of journalism, and questioning whether a story is fair is always a healthy exercise for a responsible newsroom. "My best advice would be to evaluate each and every story we do based on its news value and not its potentially sensational value," says Keith Connors, executive news director at WCNC-TV in Charlotte, N.C. "Someone's sexual orientation is irrelevant. So is race, gender, etc. The true gauge should be how important is the story to the community you cover.
Ikke minst må journalister være på alerten for å fange opp nye familiemønstre slik at ikke journalistikken blir for preget av journalistens egen vante tankegang. Leroy Aarons fra NLGJA forteller om da han deltok på en konferanse hvor redaktører diskuterte nye vinklinger når det gjelder refinansiering av hus: ”Jeg snakket til en gruppe redaktører etterpå og poengterte at hvis et heterofilt ektepar refinansierer huset, møter de en helt annen verden i forhold til skatt, arv og så videre, enn hvis et homofilt, ugift par gjør det samme. Jeg foreslo at dette kunne stå som en egen sidespalte, en egen artikkel eller som en del av hovedartikkelen. Alle var overrasket.” De heterofile redaktørene ville ikke ha tenkt på å vinkle saken på den måten. (Fra http://archives.cjr.org/year/94/2/gay.asp)
Journalister skal være balanserte, det er ikke journalistenes eget syn som skal fram. Men av og til kan man bli for opptatt av at begge sider skal være representert. ”En featureartikkel om oppblomstringen av homoturisme i Fort Lauderdale bør ikke inkludere ”den andre siden”, hvis ikke det er et spesielt stridsspørsmål – for ellers skaper avisen strid der det ikke er noen.”, sier Scott Wyman, reporter for South Florida Sun-Sentinel in Fort Lauderdale. (Sitert fra http://www.nlgja.org/pubs/toolbox_politics.htm)
NLGJA (http://www.nlgja.org/) har masse informasjon om hvordan man kan arbeide knyttet til homomiljøer, blant annet en egen del om hvilke saker man kan lete etter under Homodagene, for å unngå å kun dekke den paraden som alle andre også dekker: http://www.nlgja.org/pubs/toolbox_pride.htm.
Et par andre lenker:
Hvordan forteller du at han (intervjuobjektet, for eksempel) er homofil? http://www.usc.edu/schools/annenberg/asc/projects/soin/poynteronline.html
Mind your images http://www.poynter.org/column.asp?id=53&aid=61982