Ομαδική διδασκαλία

From Olo Wiki

(Difference between revisions)
Line 18: Line 18:
ΠΗΓΗ :[http://www.pi-schools.gr/download/programs/Oloimero/oloimero_01_03/OloBook.pdf ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ] Δημήτρης Χατζηδήμου - Ελένη Ταρατόρη <br>
ΠΗΓΗ :[http://www.pi-schools.gr/download/programs/Oloimero/oloimero_01_03/OloBook.pdf ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ] Δημήτρης Χατζηδήμου - Ελένη Ταρατόρη <br>
-
Η ΟΜΑΔΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ κεφ.2 ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
+
Η ΟΜΑΔΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ <br> ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ κεφ.2 σελ.133

Revision as of 18:58, 15 March 2007

==ΦΑΣΕΙΣ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ==

Η ομαδική διδασκαλία , της οποίας η χωροταξική διευθέτηση της τάξης διαφέρει από όλες τις άλλες μορφές , δεδομένου ότι
οι μαθητές κάθονται σε σχήμα κύκλου ή Π , αποτελείται από τρεις φάσεις .

Την πρώτη φάση που έχει χαρακτήρα κλεριστό .
Από την δεύτερη που έχει χαρακτήρα ανοιχτό ,
και από την τρίτη που έχει επίσης χαρακτήρα κλειστό.

Contents


ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ

Στην πρώτη φάση γίνεται διαχωρισμός των μαθητών σε ομάδες , καθορίζεται και διευθετείται το θέμα που θα επεξεργαστούν οι μαθητές , καθορίζονται από τους εκπαιδευτικούς οι στόχοι , που πρόκειται να επιτευχθούν από τους συμμετέχοντες στις μικρές ομάδες , και ο ακριβής χρόνος , που θα δουλέψουν οι μαθητές των ομάδων . Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνει κανείς ότι στην ομαδική διδασκαλία μπορούν όλες οι μικρές ομάδες να πραγματευτούν το ίδιο θέμα ή κάθε ομάδα να επεξεργαστεί ένα διαφορετικό σκέλος του θέματος και μία διαφορετική υποενότητα , έτσι που η μία να συμπληρώνει την άλλη και όλες μαζί να αποτελούν μια σφαιρική παρουσίαση του θέματος.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ

Στη δεύτερη φάση εργάζονται οι μαθητές σε μικρές ομάδες που είχαν καθοριστεί στην προηγούμενη φάση , επεξεργάζονται το θέμα που είχαν αναλάβει και διατυπώνουν στην αρχή ένα προσωρινό αποτέλεσμα . Το αποτέλεσμα στο οποίο φτάνουν πρέπει να είναι απόρροια όλων των συμμετεχόντων στην ομάδα και όχι μόνο των καλών ή των δυναμικών μαθητών. Δηλαδή ο γραμματέας που επιλέγεται από τη μικρή ομάδα και καταγράφει τα αποτελέσματα της συζήτησης που γίνεται στη μικρή αυτή ομάδα , δεν γράφει ότι του λέει ο ένας και ο άλλος μαθητής α, αλλά αυτό στο οποίο έχει καταλήξει , μετά από συζήτηση , η πλειοψηφία των συμμετεχόντων . Επίσης αυτό που καταγράφεται θα πρέπει να είναι διατυπωμένο με σαφήνεια , ακρίβεια και πληρότητα . Θα πρέπει να αποφεύγονται οι ασάφειες , γιατί έτσι επιφέρει σύγχυση στη συζήτηση , που ακολουθεί αργότερα .Στη φάση αυτή γίνονται λοιπόν αρχικά προσπάθειες από όλους να επιλυθούν προβλήματα και να δοθούν απαντήσεις στο θέμα που πραγματεύονται και στη συνέχεια προσπαθούν τα μέλη να ενοποιήσουν τις θέσεις τους . Ο εκπαιδευτικός στη φάση αυτή περιορίζεται να βοηθά διακριτικά και συμπαραστέκεται απλά στο έργο των ομάδων , αν και όποτε τον χρειαστούν . Ο ρόλος του είναι απλώς και μόνο καθοδηγητικός , συμβουλευτικός , επικουρικός.

ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ

Στην τρίτη φάση παρατίθενται από τις ομάδες τα επιμέρους αποτελέσματα και ενοποιούνται . Γράφονται δηλαδή στον πίνακα τα αποτελέσματα της κάθε ομάδας ξεχωριστά από τον εκπαιδευτικό , με τη βοήθεια φυσικά ενός μαθητή , συζητούνται , κρίνονται , διορθώνονται , συμπληρώνονται , οριστικοποιούνται , και τέλος ανακοινώνονται και αντιγράφονται από τους μαθητές . Με άλλα λόγια διερευνώνται και επιλύονται τα θέματα που επεξεργάστηκαν οι μαυητές των ομάδων , δίνουν στα αποτελέσματα που κατέληξαν την ορισστική τους μορφή , κατοχυρώνοντάς τα με έναν ορθολογικό τρόπο . Ο εκπαιδευτικός αφήνει στη συνέχεια δύο με τρία λεπτά της ώρας να αντιγράψουν οι μαθητές από τον πίνακα τα οριστικά αποτελέσματα .

ΠΗΓΗ :ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Δημήτρης Χατζηδήμου - Ελένη Ταρατόρη
Η ΟΜΑΔΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ κεφ.2 σελ.133

Personal tools