Κύτταρο
From Mproject
To κύτταρο αποτελεί τη θεμελιώδη μονάδα της ζωής. Mπορεί να οριστεί ως μια συστηματικά οργανωμένη ομάδα μορίων που βρίσκονται σε δυναμική αλληλεπίδραση. Τα κύτταρα περιέχουν μοριακά και βιοχημικά συστήματα υψηλού βαθμού οργάνωσης, τα οποία έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν πληροφορίες, να μεταφράζουν τις πληροφορίες αυτές και να συνθέτουν κυτταρικά μεγαλομόρια. Για την επιτέλεση των λειτουργιών αυτών τα κύτταρα χρησιμοποιούν διάφορες ενεργειακές πηγές. Επίσης τα κύτταρα μπορούν να μετακινηθούν και έχουν την ικανότητα να μεταβάλουν τις εσωτερικές βιοχημικές αντιδράσεις τους, για να προσαρμοστούν σε περιβαλλοντικές αλλαγές. Τα κύτταρα αναδιπλασιάζονται και μεταβιβάζουν στα νέα κύτταρα τις γενετικές πληροφορίες, τα μοριακά και βιοχημικά συστήματά τους.
Μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της Βιολογίας Κυττάρου διαδραμάτισε η Κυτταρική Θεωρία. Η κυτταρική θεωρία αναφέρει ότι: α. όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί αποτελούνται από εμπύρηνα κύτταρα, β. τα κύτταρα αποτελούν τις δομικές μονάδες της ζωής, και γ. τα κύτταρα προκύπτουν από προϋπάρχοντα κύτταρα με διαίρεση. Η θεωρία αυτή αποτέλεσε το επιστέγασμα πολυάριθμων παρατηρήσεων και διατυπώθηκε λίγο πριν από τα μέσα του περασμένου αιώνα από τους Schwann και Schleiden. H κυτταρική θεωρία είχε μεγάλη απήχηση στους επιστήμονες της εποχής εκείνης και το 1858 ο Virchow διετύπωσε το περίφημο “Omnis cellula e cellula” (κάθε κύτταρο προέρχεται από ένα κύτταρο).
Οι διαστάσεις των κυττάρων ποικίλουν από τα βακτήρια, τα οποία έχουν μια μέση διάμετρο 0,5 μm και είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθούν στο οπτικό μικροσκόπιο, μέχρι τα αυγά της κότας που έχουν διάμετρο αρκετά εκατοστόμετρα. Στους πολυκύτταρους ζωικούς οργανισμούς τα κύτταρα έχουν διάμετρο μεταξύ 10 και 30 μm ενώ στα φυτά η διάμετρος των κυττάρων κυμαίνεται από 10 μm μέχρι μερικές εκατοντάδες μm. Ένα τυπικό ανθρώπινο ηπατοκύτταρο, π.χ., έχει διάμετρο περίπου 20 μm ενώ κύτταρο από φύλλο καπνού έχει διάμετρο 30-40 μm.
Τα ζωικά κύτταρα αποτελούνται απο: 1. Πυρηνίσκο 2. Πυρήνα 3. Ριβόσωμα 4. Κυστίδιο 5. Αδρό ενδοπλασματικό δίκτυο 6. Σωμάτιο Golgi 7. Κυτταρικό σκελετό 8. Λείο ενδοπλασματικό δίκτυο 9. Μιτοχόνδριο 10. Κενοτόπιο 11. Κυτταρόπλασμα 12. Λυσόσωμα 13. Κεντρύλλιο
ενώ στα φυτικά κύτταρα υπάρχουν και: 1. Υπεροξειδιοσώματα 2. Χυμοτόπιο 3. Χλωροπλάστης 4. κυτταρικό τοίχωμα