Νεοελληνική Γλώσσα

From Mproject

(Difference between revisions)
(Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας)
Line 11: Line 11:
== Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ==
== Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ==
-
  'Εχω τη χαρά να σας πληροφορήσω ότι το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας δημιούργησε διαδικτυακή Πύλη για την ελληνική γλώσσα και τη γλωσσική εκπαίδευση.
+
  'Εχω τη χαρά να σας πληροφορήσω ότι το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας δημιούργησε διαδικτυακή Πύλη για την ελληνική γλώσσα και τη γλωσσική<br> εκπαίδευση.
-
Η ηλεκτρονική δ/νση της Πύλης είναι η ακόλουθη: http://www.greek-language.gr Πιστεύοντας ότι καλύπτει ένα σημαντικό κενό στο χώρο της παρουσίας της ελληνικής στο διαδίκτυο, σας προτείνω να επισκεφτείτε τη σελίδα της και να εγγραφείτε στη λίστα των αποδεκτών της υπηρεσίας αυτόματης ενημέρωσης (http://www.greek-language.gr/greekLang/register.html).
+
Η ηλεκτρονική δ/νση της Πύλης είναι η ακόλουθη: http://www.greek-language.gr Πιστεύοντας ότι καλύπτει ένα σημαντικό κενό στο χώρο της<br> παρουσίας της ελληνικής στο διαδίκτυο, σας προτείνω να επισκεφτείτε τη σελίδα της και να εγγραφείτε στη λίστα των αποδεκτών της<br> υπηρεσίας αυτόματης ενημέρωσης (http://www.greek-language.gr/greekLang/register.html).
-
+
 
== το περιεχόμενο του έργου ==
== το περιεχόμενο του έργου ==
:
:

Revision as of 00:01, 13 March 2007

ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ


Η γλώσσα που μιλούν σήμερα οι Έλληνες ονομάζεται συνήθως Νεοελληνική γλώσσα. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει την σύγχρονη φάση ή περίοδο της ιστορικής εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας, που ξεκίνησε το 10ο αιώνα και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Η μητρική γλώσσα των νεοελλήνων αποτελεί συνέχεια της Μεσαιωνικής (330-1453), η οποία με τη σειρά της διαδέχτηκε την περίοδο της Αλεξανδρινής Κοινής (323 π.Χ.- 330 μ.Χ.) που θεωρείται ο συνδετικός κρίκος, το «γεφύρι», μεταξύ νέας και αρχαίας ελληνικής και η οποία είχε τις βάσεις της κυρίως στην αττική διάλεκτο της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Έτσι, ο Μ. Τριανταφυλλίδης (1938, σ. 667) υποστηρίζει ότι η νεοελληνική γλώσσα δεν είναι κόρη της αρχαίας αλλά «είναι η ίδια η αρχαία γλώσσα που μιλημένη από το ελληνικό έθνος για χιλιάδες χρόνια, από χείλη σε χείλη και από πατέρα σε παιδί, άλλαξε με το να μιλιέται» και πρόκειται να αλλάξει ξανά.


Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

'Εχω τη χαρά να σας πληροφορήσω ότι το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας δημιούργησε διαδικτυακή Πύλη για την ελληνική γλώσσα και τη γλωσσική
εκπαίδευση.

Η ηλεκτρονική δ/νση της Πύλης είναι η ακόλουθη: http://www.greek-language.gr Πιστεύοντας ότι καλύπτει ένα σημαντικό κενό στο χώρο της
παρουσίας της ελληνικής στο διαδίκτυο, σας προτείνω να επισκεφτείτε τη σελίδα της και να εγγραφείτε στη λίστα των αποδεκτών της
υπηρεσίας αυτόματης ενημέρωσης (http://www.greek-language.gr/greekLang/register.html).

το περιεχόμενο του έργου

H «Πύλη για την ελληνική γλώσσα και τη γλωσσική εκπαίδευση» είναι διαδικτυακό περιβάλλον που σχεδιάστηκε για λογαριασμό του ΥΠΕΠΘ με προδιαγραφές εθνικής Πύλης για την ελληνική γλώσσα και υλοποιήθηκε από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Παρέχει μια σειρά ηλεκτρονικά εργαλεία (ηλεκτρονικά λεξικά, σώματα κειμένων) και πλούσιο υποστηρικτικό υλικό για τη μελέτη και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και για κάθε μορφή άτυπης διδασκαλίας της ελληνικής στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό. Τα περιεχόμενά της υποστηρίζουν τους εξής βασικούς τομείς: α. Νέα ελληνική γλώσσα (θεωρία και διδασκαλία) β. Μεσαιωνική ελληνική γλώσσα γ. Αρχαία ελληνική γλώσσα δ. Ελληνική λογοτεχνία και λογοτεχνική μετάφραση Παρέχεται ακόμη ενημέρωση σχετικά με τρέχουσες εξελίξεις και γεγονότα, όπως επιμορφώσεις, συνέδρια, ημερίδες, δημοσιεύσεις, που έχουν ως αντικείμενό τους ζητήματα σχετικά με την ελληνική γλώσσα, την ελληνική λογοτεχνία και τη διδασκαλία τους, αλλά και ζητήματα εκπαιδευτικής φύσης.

Personal tools