Nutidige websystemer

From Leko Og Wiki

Mange nutidige websystemer lever i høj grad op til mange af de tidlige visioner for hypermedier om kollaborative projekter, videndeling, mv.


[edit] wikis

Den mest kendte wiki er uden sammenligning den webbaserede encyklopædi Wikipedia [1] hvor brugere bidrager med viden om alt mellem himmel og jord. Wikipedia er således et kollaborativt projekt, hvor alle har skriveadgang. Dette kan naturligvis være en ulempe, da enhver kan gå ind på siden og skrive hvad som helst og detkan naturligvis misbruges. Der er dog en række foranstaltninger som gør at det ikke for alvor er en trussel mod projektet. F.eks. gemmes alle tidligere udgaver, så det er let at genskabe en tidligere orden. Det er også muligt at tracke hvem der har skrevet indlæg, indføre log in, og formene balledemagere adgang.

Det er interessant at wikis netop bygger på dangling links, som ellers var noget man i tidligere systemer oftest søgte at undgå. Links laves således inden deres destination er oprettet. Først når man klikker på et dangling link oprettes den nye side og først når der er tilføjet indhold og siden gemmes, eksisterer siden. Der kan altså sagtens være oprettet en række links som endnu ikke fører til indhold.

Wikis er brugerdrevne og bygger på filosofien om netværkseffekt.


[edit] Blogs

Blogs (web logs) er ligeledes et af de nutidige websystemer som tilbyder en høj grad af interaktivitet til sine brugere. En blog anvendes ofte som en personlig dagbog, men udgør også i virksomhedssammenhæng et personlig og mere uformelt vindue til virksomheden end den obligatoriske og ofte mere formelle hjemmeside. En blog er kronologisk og fungerer ved at der postes indlæg som kan kommenteres af andre. Blogs er ofte tilknyttet en enkelt person og denne har fuld kontrol over at kunne slette indlæg og kommentarer. Bloggen kan dog også deles af flere personer og f.eks. anvendes som en fælles arbejdsdagbog som i højere grad kan understøtte processen og kommunikationen undervejs - end egentlig udarbejdelse af et produkt.


[edit] Web 2.0

Web 2.0 er et af tiden buzzwords inden for it-verdenen. Det består af en række fænomener, som har det til fælles, at de bruger web'en som platform for en åben kommunikation. Det er et mål for web 2.0 at engagere brugerne i en fælles kommunikation og at gøre det muligt for udviklere at drage nytte af hinandens arbejde. Derfor er både interaktivitet og let tilgængelig funktionalitet i højsædet.

I modsætning til 1.generation af web'en (web 1.0) hvor websider til hver en tid og overfor alle brugere er ens, så anvender web 2.0 cookies til at genkende den enkelte bruger og tilpasse hjemmesiden til den enkeltes profil.

Hvor web 1.0 bygger på en traditionel kommunikationsmodel hvor en afsender formidler et indhold til en stor gruppe modtagere, bygger web 2.0 snarere på en forståelse af kommunikation som et fælles foretagende og en to-vejskommunikation. Filosofien er at den enkeltes bidrag øger sitets værdi for alle. Når brugerbidrag bliver det bærende for en website bliver det således muligt at skabe meget mere indhold end hvis en redaktion skal skrive alt indholdet selv. Wikipedia [2] er et rigtig godt eksempel på dette, som også kaldes netværkseffekt.

Hvor gamle websites var lukkede, skjulte deres koder og gjorde det svært for andre at linke ind er web 2.0 karakteriseret af åbenhed. Der er her en forståelse for at linktrafik er i alles interesse, fordi lnks til andres sider også genererer links til en selv og dermed flere potentielle besøgende. Det er også blevet meget lettere at se hvordan ting er blevet udviklet, så inhouse-udvikling bliver en mulighed og afhængigheden af en bestemt systemleverandør mindskes.

Et fænomen inden for web 2.0 er tagging - også kaldet folksonomy eller tagsonomy. Tagging gør det muligt for brugerne at beskrive ressourcer vhja. nøgleord (tags). Et website som del.icio.us er baseret på social bookmarking, som gør det muligt at søge efter en bestemt ressource vhja. af de tags brugerne har tildelt ressourcer på web'en.

Tagging gør det muligt at synliggøre relationer mellem mennesker og mellem ting. Tags er nøgleord og nøgleord kan tilknyttes flere ressourcer. Det bliver derfor muligt at tilbyde funktioner som "folk der lånte denne bog, lånte også..." og det bliver muligt at opdage nye ting som ligger inden for ens interesseområde ved at søge på relaterede tags.

Sammenligning af nutidige websystemer med systemer der kombinerer åbne hypermedier med WWW

Personal tools