2: Fedme

From Hyperfiktion

Revision as of 10:29, 9 April 2008 by Mads (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | view current revision (diff) | Newer revision→ (diff)

Fedme

Fedme defineres i klinisk forstand på baggrund af en persons BMI (Body Mass Index), som er et tal der beregnes ud fra forholdet mellem højde og vægt. Hvis ens BMI ligger mellem 25 og 29,9 er man moderat overvægtig, hvis tallet er højere end 30 er man fed.

Der bliver flere og flere overvægtige danskere, og de overvægtige bliver federe. De nyeste opgørelser fra 2001 viser, at omkring 15 procent af alle voksne i Danmark er fede med et BMI over 30. Hos unge mænd og kvinder på 16-18 år er syv procent fede.

Der er flere moderat overvægtige end fede. 42 procent af danske mænd og 37 procent af danske kvinder er moderat overvægtige med BMI mellem 25 og 30. Det betyder, at mere end hver anden i Danmark vejer for meget.


Hvorfor bliver man overvægtig?

Overvægt og fedme skyldes helt basalt, at det gennemsnitlige energiindtag fra kosten gennem en længere periode er højere end det gennemsnitlige energiforbrug. Den overskydne energi vil blive oplagret som fedtdepoter rundt omkring på kroppen. Nogle få kalorier for meget om dagen gennem måneder og år kan blive til mange kilo fedt i sidste ende.

Men overvægten udvikler sig kun, hvis man bevæger sig for lidt kombineret med, at man spiser for meget. Det er især en fed energitæt kost, med lavt indhold af frugt, grønt og fuldkornsprodukter, rig på sukkersødede drikkevarer samt et uregelmæssigt måltidsmønster, der er skyld i overvægt.

Fedme er til en vis grad arvelig. Tykke forældre får oftere tykke børn. Det skyldes både gener og miljøpåvirkninger. Den genetiske disposition til overvægt kommer til udtryk ved dårlig appetitregulering, lavere energiomsætning, blandt andet lavere hvilestofskifte, samt dårligere evne til at forbrænde fedt og større tendens til at lagre det i stedet for. Dertil kommer de miljømæssige faktorer. Hvis man har set sine forældre sidde i sofaen og spise chips i stedet for at løbe rundt og spise gulerødder er der større sandsynlighed for, at man selv følger det samme mønster.

Den voldsomme vækst i antallet af overvægtige mennesker i Danmark gennem de sidste 50 år skyldes ændringer i samfundet, der har ændret vores livsstil, specielt vores kost- og motionsvaner. Mad er blevet billigt, og især fed mad er billigt. De fleste mennesker i dagens Danmark har desuden stillesiddende jobs og i fritiden sørger biler og offentlig transport for at det heller ikke er nødvendigt at bevæge sig. Behovet for aktivitet og spænding dækkes i høj grad af tv, video, computerspil og internet. De sociale kontakter kan også plejes, uden at man behøver at bevæge sig ud i verden. Telefoner, mobiltelefoner, e-mails og chat-rooms på Internettet kan dække disse behov. Alt i alt er det muligt at leve hele livet uden at bevæge sig ret meget.

kilde: en fyr folk kalder netdoktor(mærkelig fætter)

Personal tools