Κεντρική Μακεδονία

From Greektv

Επιστροφή στην Αρχική σελίδα

Contents

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κύρια Κέντρα Εκπομπής

 1. *Χορτιάτης:Το μεγαλύτερο κέντρο εκπομπής στην κεντρική Μακεδονία και το βασικό κέντρο εκπομπής για την Θεσσαλονίκη. Ο Χορτιάτης βρίσκεται στα νοτιονατολικά της πόλης και αποτελείται από δύο κορυφές. Στην υψηλότερη με υψόμετρο 1201 μ. υπάρχουν οι εγκαταστάσεις των ραντάρ της πολεμικής αεροπορίας, οπότε και απαγορεύεται αυστηρά η τοποθέτηση οποιασδήποτε άλλης χρήσης κεραιοσυστημάτων. Το πάρκο κεραιών που είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας βρίσκεται στη διπλανή κορυφή. Η ιδιαίτερη γεωγραφική θέση του Χορτιάτη καθιστά την εμβέλεια του πολύ σημαντική τόσο από γεωγραφική, όσο και από πληθυσμιακή άποψη. Εκτός από την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους του νομού Θεσσαλονίκης, ο Χορτιάτης αποτελεί το επίσημο κέντρο εκπομπής και των γειτονικών νομών Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, ενώ αναφορές λήψης έχουν βεβαιωθεί και σε σημεία των νομών Χαλκιδικής (Καλλικράτεια), Καστοριάς (ορεινά χωριά), Μαγνησίας (ανατολικό Πήλιο, βόρειες Σποράδες), Σερρών (νοτιοανατολικά του Σιδηρόκαστρου, Προμαχώνας, δυτικό Παγγαίο) και Καβάλας (παραλία Οφρυνίου, δυτική Θάσος). Εντούτοις η κατηφορική διεύθυνση των πομπών προς τα βορειοδυτικά δυσχεραίνει ή αποκλείει τη λήψη προς τα νοτιοανατολικά. Αν και λοιπόν η θέση του Χορτιάτη είναι ιδανική για απομακρυσμένη λήψη, δε συμβαίνει το ίδιο για ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Σε ένα κομμάτι της πόλης ο Χορτιάτης «σκιάζεται» από τον Κέδρινο Λόφο (Σέιχ – Σου). Οι περιοχές αυτές είναι γνωστές ως «Δυτικές Συνοικίες», ουσιαστικά όμως δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα λήψης όλες οι συνοικίες που βρίσκονται δυτικά της πόλης, ο όρος αφορά περιοχές των δήμων Σταυρούπολης, Πολίχνης, Νεάπολης, Συκεών και Ευκαρπίας. Για τις «Δυτικές Συνοικίες» έχει δημιουργηθεί ένα δεύτερο κέντρο εκπομπής που είναι γνωστό ως «Σιβρί» ή «Φιλίππειο».
 2. *Φιλίππειο/Πευκόφυτο/Σιβρί: Τρεις διαφορετικές ονομασίες για τρεις διαφορετικές τοποθεσίες που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση και όλα πάνω στο λόφο του Σέιχ Σου. Το Φιλίππειο που είναι και η γνωστότερη ονομασία αφορά τις μεταδόσεις των ιδιωτικών καναλιών που γίνονται από την ταράτσα του ομώνυμου ξενοδοχείου. Από εκεί μετά την παύση των αναλογικών καναλιών εθνικής εμβέλειας συνεχίζει μόνο το MTV+. Η ΕΡΤ και η TV100 επέλεξαν ένα ακόμα παλιότερο σημείο, το Καρά Τεπέ που είναι μια κορυφή ανατολικότερα του ξενοδοχείου με μεγαλύτερο υψόμετρο (351μ) που αναφέρεται και ως Πευκόφυτο. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Καρά Τεπέ έχει οπτική επαφή με όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ενώ το Φιλίππειο όντας πιο πίσω κυρίως με το δυτικό κομμάτι, τις γνωστές "δυτικές συνοικίες". Από το Καρά Τεπέ εκπέμπουν όλα τα ψηφιακά κανάλια. Τέλος το Σιβρί είναι μια ψηλότερη κορυφή (404μ) γνωστή και ως Κράνος που ενώ αναφέρθηκε εκ παραδρομής στην ΚΥΑ της ψηφιακής μετάβασης εντούτοις εννοήθηκε το Καρά Τεπέ! Το Σιβρί δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για τηλεοπτικές μεταδόσεις αφού η θέση του δεν έχει οπτική επαφή με το προβληματικό σε λήψη κομμάτι των δυτικών συνοικιών της πόλης.
 3. *Φιλαδελφιανά: Κέντρο εκπομπής του ανατολικού τμήματος του νομού Θεσσαλονίκης που αφορά την κάλυψη αρκετών ορεινών χωριών (Ασκός, Φιλαδέλφειο, Σκεπαστό, Λίμνη κ.α) στα βορειοανατολικά του νομού που δεν καλύπτονται επαρκώς ή καθόλου από το Χορτιάτη.

Μικρότερα Κέντρα Εκπομπής

 1. Αγιος Αθανάσιος- Πρασσάς: Είναι δύο ονομασίες που αφορούν το ίδιο κέντρο εκπομπής, μικρότερης σημασίας. Οι εκπομπές που γίνονται από αυτό το κέντρο αφορούν κυρίως τη μπάντα των VHF. Οι πομποί είναι τοποθετημένοι στο λόφο του Αγίου Αθανασίου, δυτικά της Θεσσαλονίκης, ενώ η ονομασία «Πρασσάς» είναι τοπική και έγινε γνωστή από την πρώτη UHF εκπομπή του ΑΝΤ1 από αυτό το κέντρο. Ο πομπός της ΕΤ1 στον Άγιο Αθανάσιο έχει μεγάλη ισχύ και καλύπτει και μέρος των παρακείμενων νομών, ενώ οι υπόλοιποι πομποί έχουν κατευθυντική εκπομπή αποκλειστικά προς την πόλη της Θεσσαλονίκης.
 2. Λιμάνι: Πρόκειται για ένα πολύ μικρό και πολύ παλιό κέντρο εκπομπής προγενέστερο του «Φιλίππειου» που αρχικά είχε δημιουργηθεί από την ΕΡΤ για την κάλυψη των «Δυτικών Συνοικιών» και που η ΕΡΤ διατήρησε ακόμα και μετά τη δημιουργία του πάρκου στο Πευκόφυτο. Οι εκπομπές γίνονται από το δυτικό λιμάνι της πόλης, στον ΟΤΕ κοντά στο Καλοχώρι, νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης. Αναφέρεται και ως «Παραλία». Παλιότερα γίνονταν εκπομπές τόσο της ΕΤ1 στα VHF όσο και των ΝΕΤ, MEGA και STAR στα UHF, ενώ σήμερα διατηρούνται μόνο οι μεταδόσεις της ΕΤ1.
 3. Λιβάδι: Μικρό κέντρο εκπομπής που αφορά την κάλυψη των οικισμών που βρίσκονται στις ανατολικές πλαγιές του Χορτιάτη (Λιβάδι, Περιστερά, Ζαγκλιβέρι, Αδραμέρι κ.α), που αν και έχουν οπτική επαφή με τη μία κορυφή του Χορτιάτη, δεν «βλέπουν» καθόλου το πάρκο κεραιών. Αφορά αποκλειστικά μεταδόσεις της ΕΡΤ. Είναι γνωστό και ως "Ζαγκλιβέρι". Λόγω του μεγάλου υψομέτρου τα κρατικά λαμβάνονται σε μεγάλη απόσταση κυρίως στη δυτική Χαλκιδική, αλλά και στην παραλία Οφρυνίου.
 4. Δήμος Καλλινδείων: Τοπικό κέντρο εκπομπής που αφορά επίσης την κάλυψη των οικισμών που βρίσκονται στις ανατολικές πλαγιές του Χορτιάτη. Από αυτό το Κ.Ε. εκπέμπουν τα ιδιωτικά κανάλια με πολύ μικρή ισχύ για να συμπληρώσουν τα κρατικά που εκπέμπουν από μεγαλύτερο υψόμετρο.
 5. Ασπροβάλτα: Τοπικό κέντρο εκπομπής που βρίσκεται πάνω από την κωμόπολη της Ασπροβάλτας, απ' όπου εκπέμπουν κάποια ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής και τοπικής εμβέλειας με χαμηλή ισχύ.
 6. Δήμος Καλλιθέας: Τοπικό κέντρο εκπομπής που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του δήμου Καλλιθέας για την κάλυψη των οικισμών του Δήμου (Νέα Φιλαδέλφεια, Μεσαίο, Πετρωτό) που λόγω γεωγραφικής θέσης δεν έχουν καθόλου οπτική επαφή με τα υπόλοιπα Κ.Ε. της Θεσσαλονίκης.

ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ

 1. Κάτω Κορυφή:Τοπικό κέντρο εκπομπής που αφορά την κάλυψη της επαρχίας Αλμωπίας (Αριδαία και γύρω χωριά) του νομού Πέλλας που δεν καλύπτεται από το Χορτιάτη επειδή "σκιάζεται" από το όρος Πάικο. Αφορά εκπομπές πανελλαδικών και τοπικών σταθμών.
 2. Εξαπλάτανος/Θηριόπετρα:Εναλλακτικό κέντρο εκπομπής της Αλμωπίας που εξυπηρετεί τον Εξαπλάτανο και τα γύρω χωριά στη βόρεια Πλευρά του Πάικου όπου σκιάζεται η Κάτω Κορυφή! Λαμβάνεται και στην Αριδαία με μικρότερη ισχύ.

ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

 1. *Τσουκαλάς: Το κυριότερο και επίσημο κέντρο εκπομπής της κεντρικής Χαλκιδικής, που δημιουργήθηκε κυρίως για την κάλυψη του Πολύγυρου και των γύρω περιοχών. Η Χαλκιδική όμως λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας της και των πολλών ορεινών όγκων δεν καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από τον "Τσουκαλά", αλλά ανεπίσημα από το Πήλιο. Αντίθετα λήψεις από τον Τσουκαλά αναφέρονται από περιοχές των νομών Πιερίας και Ημαθίας σε βαθμό μάλιστα που δημιουργούνται προβλήματα παρεμβολών σε κοινές συχνότητες με αυτές του Χορτιάτη.
 2. *Βάβδος: Τοπικό κέντρο εκπομπής στη δυτική Χαλκιδική που επίσημα αφορά την κάλυψη των γύρω ορεινών οικισμών (Βάβδος, Γαλάτιστα κ.α). Ανεπίσημα όμως καλύπτει και τους νομούς Πέλλας, Πιερίας και Ημαθίας και μάλιστα έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς και για το σκοπό αυτό. Αναφορές λήψης υπάρχουν και στα κεντρικά του νομού Θεσσαλονίκης, όπως και στα σύνορα με το νομό Χαλκιδικής.
 3. *Προφήτης Ηλίας Χαλκιδικής:Αποκλειστικά τοπικής εμβέλειας μικρό κέντρο εκπομπής που δημιουργήθηκε για την κάλυψη του νοτιοανατολικού άκρου της Σιθωνίας (Καλαμίτσι, Συκιά, Σάρτη κ.α). Από το κέντρο αυτό εκπέμπουν όλα τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας καθώς και κάποια τοπικής.
 4. *Αρναία:Το τοπικό κέντρο εκπομπής που εξυπηρετεί την Αρναία και τα γύρω χωριά που λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας τους δεν καλύπτονται από κανένα άλλο κέντρο.
 5. *Στρατωνικό:Κέντρο εκπομπής στην ανατολική Χαλκιδική που καλύπτει τα Άβδηρα και τα γύρω ορεινά χωριά στο εσωτερικό της Χαλκιδικής που δεν έχουν οπτική επαφή με τη θάλασσα, την Ουρανούπολη και την Ιερισσό αν και στα παραλιακά λαμβάνεται η Θάσος και ασθενώς το Πήλιο.

ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ

 1. Εύζωνοι:Δημοτικό τοπικό Κ.Ε. στα σύνορα Ελλάδας - Βαρντάρσκας καθώς το σημείο εκείνο του νομού Κιλκίς δεν καλύπτεται από το Χορτιάτη! Όλοι οι πομποί είναι υπό την εποπτεία του δήμου πλην του Τηλεάστυ που είναι ιδιόκτητος!
 2. Ακρίτας:Τοπικό Κ.Ε. στα σύνορα Ελλάδας - Βαρντάρσκας ακριβώς δίπλα στη λίμνη Δοϊράνη και στο ομώνυμο χωριό! Αφορά αναμεταδόσεις της ΕΡΤ! Η λήψη του Κ.Ε. φτάνει μέχρι την πόλη του Κιλκίς και απέναντι στη Βαρντάρσκα!
 3. Μουριές:Τοπικό Κ.Ε. του δήμου Μουρίων δίπλα στη λίμνη Δοϊράνη! Αφορά αναμεταδόσεις ιδιωτικών καναλιών, αφού για τα κρατικά καλύπτεται από τον Ακρίτα! Στην περιοχή λαμβάνονται με χαμηλό σήμα και τα ισχυρά του Χορτιάτη.

ΝΟΜΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Ο νομός Πιερίας καλύπτεται σχεδόν καθ' ολοκληρίαν από το Χορτιάτη, ενώ το τοπικό Δίον εκπέμπει από τη Βάβδο! Υπάρχουν όμως και δημοτικά Κ.Ε. (προσεχώς)

ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Ο νομός Ημαθίας καλύπτεται σχεδόν καθ' ολοκληρίαν από το Χορτιάτη. Υπάρχουν όμως και δημοτικά Κ.Ε. (προσεχώς)

Personal tools