Main Page

From Eidiki Agogi

(Difference between revisions)
(Ειδική Αγωγή και Η/Υ)
Line 4: Line 4:
== Ειδική Αγωγή και υπολογιστικά συστήματα ==
== Ειδική Αγωγή και υπολογιστικά συστήματα ==
 +
 +
== 1. Ορισμός του ατόμου με ειδικές ανάγκες, σύμφωνα με το Νόμο 2817/2000 ==
 +
.
 +
" 1. Άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κατά την έννοια του παρόντος, Θεωρούνται τα άτομα που έχουν σημαντική δυσκολία μάθησης και προσαρμογής εξαιτίας σωματικών, διανοητικών, ψυχολογικών, συναισθηματικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων.
 +
2. Στα άτομα αυτά περιλαμβάνονται όσοι:
 +
α) `Έχουν νοητική ανεπάρκεια ή ανωριμότητα. β) Έχουν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα όρασης (τυφλοί, αμβλύωπες) ή ακοής (κωφοί, βαρήκοοι).
 +
γ) `Έχουν σοβαρά νευρολογικά ή ορθοπεδικά ελαττώματα ή προβλήματα υγείας.
 +
δ) `Έχουν προβλήματα λόγου και ομιλίας.
 +
ε) `Έχουν ειδικές δυσκολίες στη μάθηση, όπως δυσλεξία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία.
 +
στ) `Έχουν σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες και όσοι παρουσιάζουν αυτισμό και άλλες διαταραχές ανάπτυξης.
 +
"Ειδικής εκπαιδευτικής μεταχείρισης μπορεί να τύχουν τα άτομα που έχουν ιδιαίτερες νοητικές ικανότητες και ταλέντα." [Πολυχρόνης Ευκαρπίδης]
 +
 +
 +
 +
== 2. Σύνδρομα ==
 +
 +
 +
 +
2.1. Williams - Beuren
 +
 +
Στη διεύθυνση http://dim-trilof.thess.sch.gr/TMIMA_ENTAXIS.htm ,  του Δημοτικού Σχολείου Τριλόφου, Δήμου Μίκρας Θεσσαλονίκης, θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το Σύνδρομο Williams – Beuren. Δημιουργήθηκε για να καλύψει ανάγκες γενικής πληροφόρησης των γονέων και των εκπαιδευτικών για μερίδα μαθητών του σχολείου.
 +
Οι πληροφορίες προέρχονται από γερμανικούς συλλόγους γονέων και ιδιαίτερα από τη Regionalgruppe Bayern – Süd καθώς και από εμπειρίες της καθημερινότητας στο Τμήμα Ένταξης του σχολείου.
 +
 +
Το υλικό προέρχεται από τους:
 +
 Dr. Klaus Sarimski, ψυχολόγο στο Κέντρο του παιδιού του Μονάχου
 +
 Elisabeth και  Peter Haller, κοινωνικοί λειτουργοί
 +
 Horst Romm, βιολόγο
 +
 Dr. Rainer Pankau, ιατρό του νοσοκομείου Hildesheim, μέλος της επιστημονικής ομάδας για το σύνδρομο Williams – Beuren.
 +
 Ευκαρπίδη Πολυχρόνη, δάσκαλο Ειδικής Αγωγής στο Τμήμα Ένταξης του 12/θ Ολοήμερου Δημ. Σχολείου Τριλόφου Θεσσαλονίκης, διπλωματούχο παιδαγωγό του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, Master στον Τομέα της Ψυχοπαιδαγωγικής Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες.
 +
 +
Περισσότερες  πληροφορίες για το σύνδρομο μπορείτε να βρείτε στους ιστοχώρους:
 +
 +
http://www.williams-beuren-syndrom.de/
 +
http://www.w-b-s.de/
 +
http://www.heilpaedagogik-online.com/

Revision as of 14:10, 13 March 2007

Ειδική Αγωγή

(για να επεξεργαστήτε το θέμα θα πρέπει να κάνετε εγγραφή. Η εγγραφή γίνεται κάνοντας κλικ στη πάνω δεξιά γωνία της ιστοσελίδας-"Create an account or log in")

Ειδική Αγωγή και υπολογιστικά συστήματα

1. Ορισμός του ατόμου με ειδικές ανάγκες, σύμφωνα με το Νόμο 2817/2000

. " 1. Άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κατά την έννοια του παρόντος, Θεωρούνται τα άτομα που έχουν σημαντική δυσκολία μάθησης και προσαρμογής εξαιτίας σωματικών, διανοητικών, ψυχολογικών, συναισθηματικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων. 2. Στα άτομα αυτά περιλαμβάνονται όσοι: α) `Έχουν νοητική ανεπάρκεια ή ανωριμότητα. β) Έχουν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα όρασης (τυφλοί, αμβλύωπες) ή ακοής (κωφοί, βαρήκοοι). γ) `Έχουν σοβαρά νευρολογικά ή ορθοπεδικά ελαττώματα ή προβλήματα υγείας. δ) `Έχουν προβλήματα λόγου και ομιλίας. ε) `Έχουν ειδικές δυσκολίες στη μάθηση, όπως δυσλεξία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία. στ) `Έχουν σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες και όσοι παρουσιάζουν αυτισμό και άλλες διαταραχές ανάπτυξης. "Ειδικής εκπαιδευτικής μεταχείρισης μπορεί να τύχουν τα άτομα που έχουν ιδιαίτερες νοητικές ικανότητες και ταλέντα." [Πολυχρόνης Ευκαρπίδης]


2. Σύνδρομα

2.1. Williams - Beuren

Στη διεύθυνση http://dim-trilof.thess.sch.gr/TMIMA_ENTAXIS.htm , του Δημοτικού Σχολείου Τριλόφου, Δήμου Μίκρας Θεσσαλονίκης, θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το Σύνδρομο Williams – Beuren. Δημιουργήθηκε για να καλύψει ανάγκες γενικής πληροφόρησης των γονέων και των εκπαιδευτικών για μερίδα μαθητών του σχολείου. Οι πληροφορίες προέρχονται από γερμανικούς συλλόγους γονέων και ιδιαίτερα από τη Regionalgruppe Bayern – Süd καθώς και από εμπειρίες της καθημερινότητας στο Τμήμα Ένταξης του σχολείου.

Το υλικό προέρχεται από τους:  Dr. Klaus Sarimski, ψυχολόγο στο Κέντρο του παιδιού του Μονάχου  Elisabeth και Peter Haller, κοινωνικοί λειτουργοί  Horst Romm, βιολόγο  Dr. Rainer Pankau, ιατρό του νοσοκομείου Hildesheim, μέλος της επιστημονικής ομάδας για το σύνδρομο Williams – Beuren.  Ευκαρπίδη Πολυχρόνη, δάσκαλο Ειδικής Αγωγής στο Τμήμα Ένταξης του 12/θ Ολοήμερου Δημ. Σχολείου Τριλόφου Θεσσαλονίκης, διπλωματούχο παιδαγωγό του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, Master στον Τομέα της Ψυχοπαιδαγωγικής Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες.

Περισσότερες πληροφορίες για το σύνδρομο μπορείτε να βρείτε στους ιστοχώρους:

http://www.williams-beuren-syndrom.de/ http://www.w-b-s.de/ http://www.heilpaedagogik-online.com/

Personal tools