Talk:Estudiants de Turisme

From Francescroma

Molt bé, Francesc, felicitats per la feina feta. Ara només cal esperar les noves instruccions. Em sento una mica com Mortadelo y Filemón, quan van a visitar el Super perquè els encarregui una "nueva misión".

Enric



... em refio de vosaltres?

E.



Hola

Tu Enric vés tranquil, que quan tornis estarà tot fet.... Je je je

Francesc


Nois:

Em sembla que anem tard si volem tenir l'instrument a punt per Dilluns que ve (data proposada per en David). Teniu present que jo aquest cap de setmana seré fora de connexió. Proposo que li demanem un ajornament. Potser mitja setmana ja ho farà.

E.

P.S. Hem de seguir treballant en la hipòtesi. Us ha semblat bé la meva proposta?



Hola de nou,

Us sembla que podrem aprofitar les experiències positives/negatives de sistemes de suport per fer la nostra recerca?

Francesc


Hola,

Tal com tu Enric dius, el que planteges em sembla que no són hipòtesis, sinó objectius.

Crec que si ho posem a objectius estarà millor.

Què us sembla?

Francesc


Què tal?

Ara mateix el que no veig massa clar és la definició de la hipòtesi. L'enganxo aquí perquè discutim en aquest espai sobre ella:

  • Existeix un grup d'estudiants que valora positivament l'avaluació per examen final.
  • aquest grup estaria format per persones que comparteisen estudis amb feina i càrregues familiars.
  • Estudiar a la UOC representa una dedicació major de la que els estudiants suposen abans d'iniciar els seus estudis
  • Un model avaluatiu basat només en l'AC seria mal rebut per part de l'alumnat

Em semblen massa hipòtesis. Crec que la hipòtesi hauria de ser màxim una frase, o un paràgraf molt curt. Per exemple: "Demostrar que l'estudi on-line suposa una major llibertat per a organitzar l'agenda però no per a descarregar-se d'activitat lectiva. Comprovar que la flexibilització de l'avaluació és un element que pot afegir interès a un curs on-line". Això són dues frases i, per tant semblen dues hipòtesis. Si voleu en podem utilitzar només una (la que volgueu, la podem pulir una mica més també) o, si creieu que les dues perfilen millor l'àmbit d'estudi, deixar-les així (i a veure què opina en David).

Per altra banda, possiblement aquest llistat podria anar als objectius.

Després, com deia en Francesc, no sé si els mecanismes que tenim dissenyats fins ara serveixen molt bé a aquestes hipòtesis però, com diu en Francesc, ja ho anirem acabant de perfilar.

E.



Hola,

He passat les vostres aportacions a la pàgina principal.

Tal com ho veig (però són les tantes i els ulls em fan pampallugues) els objectius no lliguen amb les tècniques, però demà ja lligaran...

Jo seria menys "objectivista", en el sentit que no intentaria quantificar hores dedicades i connexions, sino el record que la gent té del que es va dedicar.

US PROPOSO de començar a escriure temes per al grup de discussió (amplis i una mica ambigus, per deixar llibertat al personal) i preguntes concretes per a l'enquesta.

Què us sembla'

Francesc


Hola:

Jo us deixo fer, perquè teniu un esprit més constructiu que jo, si més no aquest semestre.

A mí em sembla que hauríem de tenir alguna hipòtesi clara per demostrar, i després ve allò de l'instrument:

Heus aquí la meva: Als estudiants de perfil "estudis compartits amb la feina i les càrregues familiars", que se suposa són el paradigma de l'estudiant uoqui, els hi vindria molt bé tenir l'opció d'anar directament a l'examen final quan no els hi va la manera com s'ha plantejat o desenvolupat una assignatura o simplement el consultor està missing o tot el contrari.

Quant a l'instrument, per mí no hi ha res com una bona entrevista tercer grau a una mostra representativa que reculli les variables "dedicació" i "qualificació". Aquestes es poden obtrenir de l'anàliosi de participació (per qualsevol sistema, àdhuc les preguntes que fa l'Enric)) i les notes finals.

Però això no és més que una opinió d'un pedagògicament incorrecte...

Per mí podeu passar d'allò que dic si veieu que m'esbarro.

JM


Molt bo el "chiste" però jo el coneixia aplicat a un músic...

A veure, em sap greu però ens haurem de tornar a posar les piles. Aquest cap de setmana tinc un "compromís familiar inel.ludible" que em tindrà tot el cap de setmana fora de connexió (al Pirineu aragonès, concretament). Com que en David vol "l'instrument" a punt pel 14 suposo que valdria la pena tenir-lo el més perfilat possible per Divendres. Heus aquí algunes de les qüestions que podem plantejar, no sé si en el debat o en l'enquesta, en tot cas, en la part quantitativa de l'instrument:

0. No sé si val la pena fer alguna pregunta sobre l'activitat professional, "estudiantil" o familiar que ténen, a fi d'intentar comparar entre ells si la jornada laboral que porten afecta al discurs de seguiment de l'assignatura.

1. Freqüència de dedicació setmanal a l'assignatura (diària, 3 cops/setmana, 2 cops/setmana, menys)

2. Freqüència de connexió a l'espai de l'assignatura (no al campus): el mateix 3 cops, 2 cops, etc.

3. Hora més tardana a la que t'has connectat.

4. Hora més "aviat" (no sé com redactar això) a la que t'has connectat.

5. Estona més llarga que t'has estat connectat (per quina activitat).

6. Estona més curta que has estat connectat (per quina activitat).

7. Mitjana subjectiva de temps de connexió (subjectiva perquè responguin de la percepció que n'han tingut, no del temps real de connexió)

8. Has treballat en cap de setmana? SI-NO; quans dies? amb quina freqüència has usat el cap de setmana? (tots, un sí un no, de tant en tant...)

A partir d'aquí es pot intentar fer grups de dedicació, per exemple dividits en 3 categories. Llavors, establir una comparativa entre dedicació i resultats finals. Després elegir, per exemple un especimen que s'hi hagi dedicat molt i hagi tret males notes i un que s'hi hagi dedicat poc i les hagi tret molt bones (també viceversa). Aquí vindria la part qualitativa.

Què us sembla? Això seria un "instrument"? No sé si estic anant bé o no (aquestes preguntes són també pel David).

E.


És mismament el que jo pensava.

Jo penso que (sabeu l'acudit de l'estudiant de lletres que diu jo penso?)

hem de començar a partir del dia 15 o 16 (quan hauran lliurat la 4a pac; la 5a molta gent no l'haurà de fer). Posaria una pregunta al debat i 24 hores després (o 48) en posaria una altra, etc. Amb el que en sortís, podríem construir una enquesta ben xula i després, com diu l'Enric, completar-ho amb un atracament a alguns especímens.

En el meu poble això seria:

-aproximació qualitativa per centrar el problema

-aprofundiment quantitatiu del tema

-tornar a tractar el tema qualitativament per donar-li un "human touch"


Amb el permís del David, això seria la quadratura del cercle mutant.

Què us sembla?

Francesc



Aquesta idea del debat és bona. Segurament valdria la pena pautar-lo bé, és a dir determinar els temes que s'hi ha de tractar; després comprovar com els mateixos estudiants "se'n van de l'olla" és a dir, es desvien del tema; segons cap a on es desviessin, fins i tot no reconduir el debat sinó deixar-lo seguir el seu flux natural (això queda molt etnogràfic, no?). L'enquesta seria el següent pas i encara, en funció dels resultats de debat i enquesta, es podria seleccionar un parell "d'especímenes" per fer-los un "tercer grau".

Perdoneu el desbarre. Porto massa hores davant de l'ordinador (però podria anar per aquí, no us sembla?)

E.



Comencem pel final: ja que no hi ha dones, l'instrument l'haurem d'aplicar!

Bromes a part, els espais de fòrum i debat em sembla que no tenen massa xixa (no són obligatoris).

Jo torno a insistir: voleu dir de no fer un debat sobre aquests temes i completar-lo (no sé si abans o després) amb una enquesta virtual?

Ah, per sort o per desgràcia ningú no penja trenta missatges (actualment hi ha 65 missatges al fòrum i 35 al debat, comptant els meus). Cal dir que, com nosaltres, també fem servir el fòrum i el debat indiferentment (no hi ha diferències entre un espai i l'altre).

Estic pensant (ja es veu no?)



Finalment ja xuta!

A veure, m'he mirat el pla docent de l'assignatura en qüestió. Sé que encara hem d'acabar de pulir la hipòtesi, però, si seguim amb el tema agenda que deia en Francesc, se m'acuden diferents variables per a estudiar: per exemple les intensitats de rebuda de missatges als espais (debats, fòrums i cía.); si aquesta intensitat és constant al llarg del curs, semblaria significar que els estudiants s'han organitzat bé, mentre que si s'intensifica molt l'activitat en dates properes a les entregues, llavors això implica que van "apurats". També detectar el típic estudiant que es connecta una nit i penja trenta missatges responent a d'altres que potser s'han posat fa 15 dies (no us heu fixat amb aquests? són molt emprenyadors!), etc. Elements d'aquests són els que suposo que constituirien l'estudi (i d'altres que se us ocorrin).

Una altra cosa volia preguntar: l'instrument només l'hem de dissenyar o després l'haurem d'aplicar?

E.

________________

Hola,

Sembla que torna a funcionar!



Hola compis.

Aneu com una moto.

Enric, jo encara estic comprovant com va això dels wikis. Espero ara encertar el lloc i l'espai on penjar els meus vitals comentaris.

Si us poseu d'acord vosaltres sobre si qualitatiu o quantitatiu, jo no n'haig de fer res. Per mi, tanmateix, l'important és ara la simplicitat del treball. Jo reduïria per tant al màxim els objectius, tipologies d'estudiants, variables, indicadors i abast de la mostra: l'instrument ha de ser senzill, doncs el nostre objectiu entenc que es redueix a aprendre a confeccionar un instrument, més que no pas a fer un estudi-investigació del cas.

Com veieu, continuo cedint l'iniciativa, tan si vaig bé, per tal de concretar-la, com si no, per tal de que m'ignoreu tranquil·lament.

José Manuel


Què consti que s'ho ha buscat l'Enric: aquí hi ha el pla docent


Francesc:

És que ens falten dades sobre el curs: de què es tracta? és un crèdit de lliure elecció? de quants crèdits/hores? quins tipus de continguts, activitats, avaluacions s'hi fan? Quan em dius que 24 hores després penges la solució ho saps tu, que saps de què parles, però jo estic donant "palos de ciego", m'entens?

Vinga, no et facis el remolón i explica'ns de què va tot plegat. O és que ja ho has fet en algun lloc i no me n'he enterat?

E.



Güenas,

Trobo que la hipòtesi és massa àmplia, però ja l'anirem perfilant (si convé la convertim en cinc hipòtesis i hauria de funcionar). Trobo que té sentit, malgrat tot.

El tema d'estudiar els missatges del fòrum, si et refereixes als que ja han anat sortint, us diré que no hi ha res: ningú ha tingut cap problema amb els terminis, ni s'ha negociat l'agenda (recordeu que tenen un molt molt molt bon consultor, que no té àvia per cert). Sí que hi ha alumnes que no han fet alguna pac, i un cas curiós: un estudiant que dedica una setmana a cada assignatura i al cap de tres setmana, quan li vaig preguntar si tenia algun problema, m'ho va explicar i clar, "encara no havia arribat el torn de la meva assignatura".

Hem de tenir en compte que jo sóc nou (és el primer quadrimestre que faig de consultor) i que només tinc un grup de 30 estudiants que, a més a més, podria ser que fossin triats (per exemple, no en tinc cap que acabi d'entrar, com a mínim porten un quadrimestre a la UOC). De manera que els estudiants que no es varen adaptar no els trobarem.

Sobre els lliuraments d'activitats, només hi ha algun cas que l'entrega abans. Mai ningú ho ha entregat després (nosaltres pengem la solució 24 hores després del lliurament i per tant no hi ha possibilitat d'endarrerir-se). Bé, només un estudiant es va passar unes 5 hores (va entregar-ho a les 5 de la matinada).

Home, sobre el tema de les connexions, es podria treballar alguna cosa, però jo preferiria donar-li un toc més humà (qualitatiu).

En fi, que m'enrotllo com una persiana.



Hola companys:

No seré jo ningú per polemitzar si ha de ser primer la hipòtesi o no, sóc l'últim 'mico' i haig de dir que en el tema investigació no en tinc ni idea (bé, teòricament, ara ja una mica). En tot cas el que he plantejat és el que em semblava que havia de ser.

De tota manera i connectant amb la idea d'en Francesc sobre l'agenda dels cursos virtuals heus aquí la meva proposta d'hipòtesi:

No sé si m'explicaré bé però es tractaria de demostrar que el 'grup-classe' no funciona estrictament com un conjunt d'individualitats que s'organitzen independentment sinó com un 'tot', com a un ens que compleix amb un "cicle vital" (neix, creix, es desenvolupa i mor); en aquest sentit el desenvolupament temporal del curs no queda determinat estrictament per cada individu sinó pel total del grup-classe, entenent també aquest grup-classe no com el conjunt d'alumnes sinó com el total d'elements que componen el curs i, per tant, n'afectaran la temporalitat: alumnes, professors i continguts-objectius del curs (pla docent).

Del que es tractaria, llavors, seria d'estudiar els missatges, de fòrums i debats, que fessin referència a la temporalitat del curs i al negociat de l'agenda, sigui simplement per a gestionar ajornaments d'entregues o sigui simplement per a queixar-se de manca de disponibilitat o de temps; també es podria extreure dades de les pròpies entregues d'activitats, fent estadística de quantes es presenten abans de termini, en el mateix termini o després. Com plantejava també en l'aportació anterior, es podria escollir alguns estudiants paradigmàtics de diferents actituds respecte al tema, per a fer-los una entrevista amb profunditat.

Independentment del que tu deies, Francesc, sobre disponibilitats d'informació de connexions, es tractaria també de veure a quines dades tenim accés per, a partir d'aquí, decidir com es podrien estudiar i, llavors, acabar de perfilar "l'instrument".

No sé si té molt de sentit tot això que he dit, o si me n'he "anat de l'olla".

Enric



Hola

Tal com tu dius,Enric, el tema de les connexions seria interessant, però en principi no tenim cap element que ens permeti valorar-ho (només podem saber la darrera vegada que una persona va entrar a l'aula, però no quan temps hi va estar, etc.) El que sí que es podria veure, i potser podria ser un indicador interessant, és el temps que passa entre que s'envia un missatge (al tauler o al fòrum) i que cada estudiant el visita (ojo, que visitar-lo no vol dir que el llegeixi!).

Sobre el tema de les hipòtesis i els objectius, és un vell debat que deu ser com què és primer l'ou o la gallina... Per no barallar-nos, el millor és pensar que es donaran de manera simultània.

Records


Hola a tothom:

No sé si estem anant massa ràpid o si sóc jo que m'estic reconnectant massa lent:

El meu darrer comentari sobre la informació del curs, perfil d'estudiants, etc, anava precisament en la direcció de permetre'ns establir la hipòtesi de l'investigació. Penso que els objectius haurien de quedar establerts a partir d'aquesta hipòtesi i no a l'inrevés, com sembla que estem fent ara. Per aquesta raó sol.licitava més dades descriptives del curs.

Per altra banda, i discrepant una mica amb en José Manuel, jo utilitzaria per a la investigació una metodologia mixta. Evidentment, aquesta metodologia quedarà més clara quan haguem establert la hipòtesi, però de la forma que estaven anant les coses jo treballaria amb tècniques quantitatives per a la recollida de segons quines dades (ja les establirem a partir de la hipòtesi). Després faria una aproximació qualitativa escollint alguns exemples paradigmàtics.

Per exemple, suposem que la investigació va en la direcció del que diu en Francesc, que els estudiants virtuals no tenen tanta autonomia com pensen en el treball on-line. La part quantitativa aniria en la direcció d'estudiar freqüències de connexió, comptabilitzar-ne el temps, estudiar quants espais diferents es visiten, relacions entre temps de connexió i avaluacions finals, etc. La part qualitativa podria consistir en escollir els dos estudiants que s'han connectat més freqüentment i els dos que s'han connectat menys sovint, i fer-los entrevistes en profunditat.

Vaig bé o no? Què us sembla?

Per cert, tinc una idea sobre la hipòtesi però ara no tinc temps (haig de plegar). Aquesta nit la penjo.

Enric

P.S. Per cert li hem de dir al José Manuel que vingui a fer la discussió aquí, i no a l'espai de l'article. També allò que pengi les aportacions a sobre i no a sota...


Comentaris del David

Hola,

he donat un cop d'ull al vostre wiki i tinc alguns dubtes:

1) Quina diferència hi ha entre "conèixer el perfil" i "establir el perfil"?

2) Qui participarà en el grup de discussió? Com els seleccionareu?

3) A qui s'aplicaren les enquestes?

4) Quines variables i indicadors utilitzareu per construir l'enquesta i fer el guió del grup de discussió?

de moment, és tot...



Hola,

Crec que ens convé estudiar els estudiants que estudien turisme a la UOC. Al llarg del dia d'avui intentaré explicitar una mica millor el que volem fer i buscaré el pla docent .

Ens comuniquem!

Francesc


Bé Francesc, ben jugat, ja tenim la porta mig oberta.

He revisat una mica els missatges al debat, més que res per a reconnectar-me. Penso que per començar podria ser interessant una breu descripció del tipus de curs, què fan els estudiants, objectius, continguts, activitats, etc. Potser si tens un pla docent això ja ho faria, o si hi vols afegir alguna cosa, per exemple sobre el perfil dels estudiants inscrits, o si hi ha un perfil previ recomanat, etc.

També parlaves de dues menes de grups, no? Els que estan en primer quadrimestre (blended's) i els que estan en segon (100% virtuals?). En fi, que si ens passes algunes dades més potser ajudarien.

Suposo que potser valdria la pena escollir un dels dos grups. Per exemple, si escollim els de primer semestre podem intentar investigar sobre la 'transició a la virtualitat'. Si, en canvi, escollim els de segon, potser podem anar més per on tu tiraves.

OK?

Enric


Hola,

Per guanyar temps, he preguntat al professor de l'assignatura si veia bé que féssim un treball sobre ... i m'ha dit:

"En principi, segons em diuen des de la direcció de programa, cap problema amb aquest treball, no obstant sí seria interessant que ens fessis explícit el que exactament fareu, només amb l'ànim de conèixer el tipus de feina que els hi comportarà a ells. Així doncs, t'agrairia m'enviessis un missatge explicant-me una mica de que va el tema i jo li comento al director de programa."

Li he respost que quan ho tinguem clar ja li farem arribar.

OK?


Hola Francesc i José Manuel:

Només una noteta per a dir-vos que demà al matí marxo. Tornaré DImarts a la nit, és a dir que espero tornar-me a connectar alguna hora durant dimecres.

Fins llavors!

Enric


Personal tools